svētdiena, 2010. gada 10. oktobris

Maize.

Sveicieni šajā skaistajā svētdienas rītā! Kārtējā salna nokodusi visus dārzā atrodamos ziedus, pat izturīgākās samtenes-man mazs darbiņš plānojās ar tām, bet šoreiz ne par to. Šoreiz par maizi. Daudzās vietās top izmantotas, tagad popularitāti ieguvušās maizes krāsniņas, arī Laine no http://www.mammasrokas.blogspot.com/ to izmanto,bet manās mājās viss notiek pa vecam, jo manā ledusskapī dzīvo saldskābmaizes ieraugs...
Dzīvo tas klusiņām traukā ar vāciņu un gaida brīvdienas, kad varēs strādāt...


Recepte:
1 litrs silta ūdens,
2 tk sāls,
1 tk cukura,
3/4 glāzes dažādu sēklu-saulespuķes, sezams,linsēklas,
3/4 glāzes klijas un auzu pārslas,
1 kg miltu (parasti lieku uz aci gan rupjos, gan bīdeļmiltus),
2 ēdamkarotes ierauga.

Ieraugu izšķīdina siltajā ūdenī, liek visas sastāvdaļas, samīca, ietaukotā, ar klijām vai auzu pārslām izbārtītā pannā iekšā. Apsedz ar dvielīti un liek siltā vietā rūgt. Esi pacietīga- 12 stundas. Tas nu izskatās tā...



Tad cepeškrāsnī iekša 180 grādos, cept vajag  1stundu...Izņemtu sasmērēju ar ūdentiņu, šajā gadījumā bija pa rokai lauku sviestiņš...mmm! Apsedzu ar vairākiem dvielīšiem, uzmetu pa virsu spilvenu, gaidam, cik nu pacietība liela...Kad deguns un nervi vairs netur, tad ...labu apetīti!



Šodienas plānā arī gatavot maizi, bet tad tā būs ēdama rīt no rīta- ap 16:00-tiem taisīšu ieraugu, lai no rīta, pirms darbiņa var "šaut krāsnī"...šoreiz gribu mēģināt ar žāvētām aprikozēm, plūmēm un rozīnēm, attiecīgi jāieliek laikam arī vairāk cukura. Nez, kas tur izdosies?



P.s. Šodien humpaltirdziņa rīts- Jums gardu svētdienas kafiju, man labus pirkumus! Tiekamies pēc kādām dieniņām!

3 komentāri:

  1. Mmmm, cik garšīgi izskatās! :) :)

    Tiešām- labus pirkumus!

    AtbildētDzēst
  2. izklausās tik garšīgi!! labprāt pamēģinātu, bet kā tikt pie ierauga??

    AtbildētDzēst
  3. Nu, nezinu...no manas mājas lēnām sāk ceļu ierauga porcijas...varbūt kāda līdz tavām arī atceļo.

    AtbildētDzēst